Toyger: Mini-tijger of grote kat? Lees hier alles - Petrebels (2024)

Toyger: Mini-tijger of grote kat? Lees hier alles - Petrebels (1)

Toyger katten zijn nieuw. En heel leuk! Want hoe vaak kom je zo’n een kat tegen die op een tijger lijkt, maar die toch lief en rustig is? Niet vaak. Nieuwsgierig? Hier vertellen we je alles over dit toffe kattenras!

In dit blog vertellen we alles wat je wilt weten over Toyger katten, zoals:

  • Wat is het karakter van een Toyger-kat?
  • Hoe ziet een Toyger eruit?
  • Alles over de verzorging van een Toyger
  • Hoe oud wordt een Toyger?
  • Gezondheidsproblemen van Toyger-katten
  • Het ontstaan van de Toyger
  • Een Toyger (kitten) kopen

En we vertellen je ook:

  • Wat kost een Toyger kat?
  • Hoe groot wordt een Toyger kat?

Wat is het karakter van een Toyger?

Toyger katten zijn superslim en echte gezelschapsdieren. Ze hechten zich heel sterk aan ‘hun mensen’ en zoeken ze dan ook vaak op – om even een knuffel of een kroel te halen. Ze zijn dus erg aanhankelijk. En sociaal. Ze zijn het liefst vaak bij hun baasjes in de buurt en maken dan ook echt contact met ze. Toyger katten doen graag dingen samen met hun baas. Spelen, kijken bij huishoudelijke klusjes en samen op de bank televisiekijken – Toygers vinden het allemaal gezellig!

Toyger katten zijn actief en heel speels. Ze houden ervan om achter speeltjes aan te rennen, van klimmen en van springen. Een krabpaal voor grote en actieve katten in huis is dus onmisbaar. Ze zijn nieuwsgierig en houden van puzzelen. En ze vinden altijd een manier op deuren en kasten open te maken. Hun jachtinstinct is ook sterk – ze hebben daarom kattenspeelgoed nodig dat op een prooi lijkt. Speelgoedmuisjes en kattenspeelgoed met veren eraan vinden ze enig!

Omdat Toyger katten slim zijn en goed kunnen springen, moet je het in hui wel kat-proof maken. Beveilig kasten, zet gevaarlijke stoffen en schoonmaakmiddelen op een veilige plek en zet niet te veel dingen in huis neer.

Leuk feitje: Toygers zijn actief en speels, maar ook rustig en in balans. Ze vinden het heerlijk om te slapen of lekker tegen je aan te liggen op de bank.

Hoe ziet een Toyger eruit?

Toyger katten zijn mooi. Ze zijn groter dan ‘gewone huiskatten’ en hebben een bijzonder patroon op hun vacht – tabby, maar dan anders. De strepen op de vacht van deze katten zijn veel donkerder en duidelijker afgetekend dan de strepen van cyperse katten bijvoorbeeld. Daardoor doet de vacht heel erg denken aan die van een tijger. De kleur van de vacht is bruin mackerel cypers, maar de vacht op de buik van deze katten is helemaal licht van kleur.

Deze katten zijn dus groter en zwaarder dan huis-tuin-en-keuken katten. Maar hoe groot wordt een Toyger kat dan? Mannetjes zijn duidelijk flinker dan vrouwtjes katten, maar dat is bij elk ras het geval. En qua gewicht is het wisselend, want dat hangt af van de foklijn en van de gezondheid van de kat. Maar je kunt uitgaan van 5 tot maar liefst 10 kilo!

De kop van een Toyger is ovaal, gemiddeld tot groot en mooi in verhouding met de rest van het gespierde lijf. De snuit is wat langer. Fijn, want daardoor heeft deze kat geen ademhalingsproblemen. De oren van Toyger katten zijn rond en wat smal, echt een beetje tijgerachtig. De ogen van hebben de gebruikelijke amandelvorm en zijn normaal van grootte. Ze staan wel verder uit elkaar dan de ogen van gewone huiskatten.

Toyger-katten kunnen heel goed springen, maar minder goed klimmen. Zoek je een krabpaal voor je Toyger kat? Kies dan voor een stabiele en hoge krabpaal

Alles over de verzorging van een Toyger

Een Toyger is de moeilijkste niet. Je verzorgt de vacht al goed door die ongeveer een keer per week even te borstelen. Want dan haal je dode haren weg en verdeel je de natuurlijke huidolie mooi over hun lijf. Wel belangrijk is om meerdere keren per dag met een Toyger te knuffelen en spelen. Zeker als het de enige kat in huis is. Want Toygers vinden interactie met hun baasjes belangrijk, zijn actief en hebben stimulatie nodig om blij en gezond te blijven.

En verder geef je een Toyger natuurlijk veel liefde, een veilig thuis, goede voeding, vers water, zorg door een dierenarts en bescherming tegen parasieten. En natuurlijk:

  • Speelgoed voor actieve katten
  • Schone kattenbakken
  • Fijne kattenmanden
  • Een krabpaal voor grote en zware katten

Hoe oud wordt een Toyger?

Toygers zijn gezonde katten en de levensverwachting is daarom hetzelfde als die van gewone huis-tuin-en-keukenkatten. Een Toyger kat wordt daarom – als die goed verzorgd wordt – 10 tot 16 jaar oud.

Een Toyger-kat wordt soms ook wel een speelgoed tijger genoemd.

Gezondheidsproblemen bij Toyger-katten

Toyger katten zijn over het algemeen gezond en hebben weinig last van erfelijke aandoeningen. Het kan voorkomen dat een Toyger te dik wordt of last krijgt van hartruis. En omdat dit kattenras afstamt van de Bengaal, kunnen kwalen die typisch zijn voor dat ras wel voorkomen, zoals deze:

  • Heupdysplasie (HD) met veel pijn aan heupen
  • Oogaandoening (PRA) met kans op blindheid
  • Meer kans op blaasgruis (Urolithiase)
  • Pyruvaatkinase deficiëntie, dat is een verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen
  • Borstkasmisvormingen
  • Feline infectieuze peritonitis (FIP) (besmettelijke buikvliesontsteking)
  • Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen)
  • Tritrichom*onas foetus (dikkedarmontsteking als gevolg van een parasitaire infectie)

Het ontstaan van de Toyger

De Toyger kat is ontwikkeld door een dame met de naam Judy die in Amerika woont. Ze ontdekte een tabby kat met een bijzonder patroon en wilde die mooie vacht verder brengen in een lijn nieuwe katten. Ze kruiste de kat daarom met een Bengaalse kat, want ook die hebben zo’n bijzonder patroon. Ze heeft er een paar jaar over gedaan, maar het lukte haar in de jaren tachtig om een kattenras te creëren dat er uitziet als een kleine tijger. Met het karakter van een gewone kat. Het ras werd in 1990 volledig erkend door de TICA en in 2007 kregen Toygers de hoogste ‘Full Championship’ status.

Toyger: Mini-tijger of grote kat? Lees hier alles - Petrebels (2)

Een Toyger (kitten) kopen

Wereldwijd zijn er zo’n 30 fokkers actief met het Toyger kattenras. Ze zijn dus nog redelijk zeldzaam. En daar hangt dus een prijskaartje aan. Want wat kost een Toyger kat eigenlijk? In Nederland kun je rekenen op een bedrag tussen 800 en 1000 euro. Wil je graag een Toyger kat of kitten? Ga dan naar een erkend fokker die aangesloten is bij een goede rasvereniging. En vraag altijd naar de papieren, of je de ouders van het nest mag zien en bekijk goed of de kittens in een sociale en schone omgeving worden grootgebracht. Want dan weet je zeker dat je een gezond en gelukkig huisdier koopt.

Je koopt een kat natuurlijk nooit van Marktplaats, e-Bay of van een broodfokker. Deze dieren hebben meestal gezondheidsproblemen, worden slecht behandeld en zijn vaak niet gezond.

Vind je een raskat leuk, maar wil je ook wat goeds doen? Kijk dan eens in een asiel of op een bemiddelingswebsite. Want daar zitten heel veel (volwassen) katten te wachten of een veilig nieuw huis en een lieve baas!

De Toyger in een notendop:

  1. Toyger-katten zijn aanhankelijk, actief en heel intelligent.
  2. De vacht van een Toyger lijkt op die van een tijger.
  3. Toygers zijn groter en zwaarder dan gewone katten.
  4. Een Toyger heeft veel aandacht en speeltijd met de baas nodig.
  5. Een Toyger kan – mits goed verzorgd – tussen de 10 en 16 jaar oud worden.
  6. Toyger katten zijn over het algemeen heel gezond.
  7. Een Toyger komt uit Amerika en stamt af van de Bengaal.

Disclaimer: Petrebels is geen dierenarts of gedragsdeskundige: alle content, informatie en tips op dit blog zijn bedoeld om je te inspireren en hebben een informatief karakter. Heeft je kat klachten of problemen en twijfel je over de gezondheid van je kat? Ga dan altijd naar de dierenarts of een gedragsdeskundige.

Toyger: Mini-tijger of grote kat? Lees hier alles - Petrebels (3)

Is de Singapura de kleinste kat ter wereld?

Mini katten, ze bestaan! Ontmoet hier de Singapura: het kleinste kattenras ter wereld, maar met een supergrote persoonlijkheid. Deze kat ziet er namelijk heel schattig uit, maar heeft nog veel meer in huis. Wat? Dat lees je hier!

Toyger: Mini-tijger of grote kat? Lees hier alles - Petrebels (4)

Maak kennis met de mooie en lieve Nebelung

Klaar om verliefd te worden? Ontdek hier alles over de Nebelung – misschien wel het mooiste én liefste kattenras ter wereld. Deze katten hebben namelijk een prachtige vacht en een heel mooi karakter. Lees hier alles over verzorging, afkomst en uiterlijk.

Want hier vertellen we je alles over

Toyger: Mini-tijger of grote kat? Lees hier alles - Petrebels (5)

Lief, actief en heel vrolijk: alles over de Somali kat

Zoek je een supermooie en gezellige kat? Dan is de Somali misschien wat voor je. Dit kattenras ziet er namelijk sprookjesachtig mooi uit. En het karakter is ook leuk: de katten zijn vrolijk, gek op hun baasjes én op spelen!

Toyger: Mini-tijger of grote kat? Lees hier alles - Petrebels (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6018

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.